Saturday, February 11, 2012

RISAU

Assalamualaikum... dengan hati yg risau xtentu arah, sempat aku post kan 1 entry ni utk melepaskan sikit rse rsau yg mendalam...

Skrg ni aku tgh praktikal, lg 2 mggu tempoh praktikal ni akan expired.. yg aku rsaukan sesgt ni bile system yg nk kne present kat lecturer lps praktikal xsiap2 lg.. ni pon ade la siap dlm 10%.. mcm mne nih??.. tu lah soklan yg slalu akiu tuju kn..

Aku ni bab nk wat logic tingking programming mmg payah skit.. maybe aku pikir kurg logik gaknye.. tu yg ssh klau nk wat sndri tanpe ade tunjuk ajar dr yg pakar.. bkn xde mnx bantuan sesape, ade.. tp nk mnx tlg slalu segan.. org tu pon ade keje sndri.. tp kdg2 terpakse tebalkan muke mnx bantuan...

Trime kasih kpd org tersebut yg bnyk membantu aku & rakan2 dlm proses membuat system nih... =D

tp skrg cam ne???? rsau nih..member2 yg praktikal tmpat laen da mule wat repot..
aku system 50% pon xsmpai ape tah lagi 100%..hadui... seram nih.. :(
SOMEBODY!!! HELP ME PLEASE!!!!! ni lah care org stress mnx tolong..anda bagaimane???

k lah, cau dulu.. wassalam.. :') (senyuman dlm kerisauan.. nk nangis pon ade gak nih..huwaaa!!!)

Thursday, October 6, 2011

Sekilas Kenangan

Assalamualaikum....
pekabo sume?? sihat? alhamdulillah... hari ni 7 oct 2011 aku nk berstory psl hari2 terakhir perjuangan ku bersame kwn2 di UiTM Segamat..

ble di pk2 blk ape yg da jd sepanjang 3 tahun ktorg bersame, bnyk kengan pahit, manis, masam, masin dan tawar yg dpt ktorg rase.. sedih & pilu gak ble hari terakhir bersalam2an dgn diorg b4 blk ke syurga..dgn kate laen umah lah...

nk habis kan mase2 stdy kat ctu mmg xsabar, tp...nk tgglkn kwn2 berat rsenye... ntah bile lg gaknye dpt jmpe & enjoy ngn diorg lg...
lps ni msing2 akan menjalankan aktiviti harian masing2.. mmg da xsame ngn dulu.. lps ni da kne wat sume bende sendri tanpe ade bntuan diorg, tanpe ade gelak, tawa, nangis, suke dan duke diorg dgn aku... maybe lps ni da dgn org laen..tp...mmg xsame lah...

papepon wahai sahabat2 ku yg berade di tmpt masing2, aku harap korg xkan lupekn aku, xkan lupekan kenangan2 kite dulu2.. harap lps ni klau pnjg umo, ade jodoh, insyaAllah kite jumpe lg...

aku doakn korg semoge sentiase ber jaya pada mase mendatg... smoge korg jugak heppy slalu... amin...insyaAllah...

Ha! lg 1 klau kawen jgn lupe menjmput aku tau..heee... :)

see you next time my friends.. will miss u all.. ;D

Tuesday, May 17, 2011

SIngLe BEST!! ;)

Assalamualaikum...

hai..aku kembali nk mencitekn psl status seseorg yg bergelar single... nk diberi tau kat cni, aku pon single gak..hee.. :)

Honestly 4 me single is BEST!!hehe... sbbnye xde yg nk mengongkong, xde yg nk jeles aku kwn ngn spe pon dan yg bestnye aku blh bebas kwn ngn spe pon aku nk...

Even ade certain org ckp single ni boring sbb xde org syg kite, mnjekn kite... tp bg aku kasih syg ayah,ibu,adk bradik, family ngn kwn2 da memadai...

Tp ble di PK2 blk..mmg btol pe org ckp smpi ble nk menyinggle?? hmm.. jwpnnye adelah ble hati da terbuka, jodoh pon da tbe mse 2 la kte ber 'couple'..hehe... but wat mse ni jgn tnye ble aku nk ade someone yg bergelar special in myHeart..ececehh.. sbb aku nk ENJOY!!!

okeh la stakat 2 je nk story.. pape pon this is just my opinion not facts.. Spe2 yg da bercouple troskn hubungan korg hingge ke akhir hayat(jgn x nikah plak.. :p) 4 anyone that still single, dont be worried just enjoy urself 1st b'coz one day jodoh korg insyaAllah akn dtg kat korg... :)

Saturday, November 28, 2009

Hye!!!

Salam....
sje je nk jengah2 blog yg da lapok ni...
korg wat pe je cuti sem ni?
klau xde keje, bce r blog aku yg pape je aku nk cte ni...
cuti sem ni la hari yg paling aku tggu2...hehe... korg pon sme kn...
planning aku cuti ni da settle... ari 2 aku ngn atein g BP... kat sne ktorg dok umah iza...
wlaupon kjap je ktorg kat sne, tp mcm2 xperience aku dpt...
mse kat sne ktorg g kilang kerepek... peh,ble da msok sne mmg rambang mate siot...
mcm2 jenis kerepek ade...
murah lak 2..spe x geram tgk...
aku pon amek la kesempatan ni utk borong kerepek2 kat c2...
tp xla borong abez sbb pk2 blk, nnt blk PG da r naek bus, nk m'agkot 2 yg payah...
pastu blk dr kilang kerepek, iza ajak ktorg g kilang candy kelape...kat kilang 2 bkn jual candy je,tp dodol ngn kerepek pon ade gak....
korg penah mkn x candy kelapa??
ala,candy yg d'wat dr kelapa 2...sedap tau... die ade 3 wane, tp rse sme je...
candy 2 pon murah gak, xsme cam harge kat kdi....sblm blk dr kilang 2 ktorg smpt la temu ramah p'usaha kilang 2.. sume hasil2 kilang 2 dihantar ke tmpt rehat highway pagoh ke machap klau xsilap la... kalu benti kat c2, try r cri candy 2...
k la kwn2, pape pon aku ucpkan HEPI HOLIDAY!!!!!
T8 CARE... = )

Thursday, May 14, 2009

CABOT!!!!!

Salam..
Aku ade cite time cuti sem ni.. ari tu aku g interview keje,pastu dpt..
Esoknye aku pon keje r,bkn maen smgt lg ni bgun pg2.. ttibe da smpi sne aku pon mle la keje.. pastu x smpi ½ ari aku CABOT dr kilang tu..

Korang nk tau knp? Sbb xthn giler siot keje kat situ… keje tu mmg r sng, tp mslhnye,kne wat keje smbl B’dri.. giler ah.. mmg xthn… time rht tu r aku cabot…

Da lps tu,aku ngn mmber aku yg cabot sme2,kne plak jln kaki nk cari teksi,da r ssh nk cri teksi kat tmpt 2,da mcm jln kat tgh padang pasir… ngan tekak hausnye laen…. Peh,ni r pengalaman keje yg agk terok r bg aku..

Pape pon, sesape yg keje time cuti ni truskn p’juangn korg.. dpt gaji jgn lpe aku…hehe…

Wednesday, February 25, 2009

BZ...

SLM...
hai sume.. ni aku nk citer psl ke bz'an aku sejak naik cuti mid sem ari tu..
letih siot, xbenti2 ade je program nk kene wat ngn asgmnt lecturer bg ntah pape ntah..
lg sedey mse ari selase, 24/02/2009, ari yang plg menyedehkan.. ble aku ngn dak group aku wat pembntgn CTU kitorang kne mrah abez2'an.. prasaan kitorang mse 2, sedey,kecewe thp kucing lapor,bengang msti la ade.. ye r, mne xnye, kne mrah dpn2 dak class..tp aku xla nk slhkan ustazah,sbb mmg slh ktorang pon.. tp aku agk ok lps abez class 2, sbb dak class aku mmg supportive.. diorang still bg ktorg smgt.. tp kat cni aku nk bg tau klau korg dpt pape asgmnt, wat la btl2..
sbnrnye, ktorang wat asgmnt CTU 2 dgn hardwork.. tp mmg btl org ckp keje last minit mmg hancus, wlaupon ktorang mmbnting 2lang dr ptg smpi esok pgnye.. klau nk wat dr pg xleh sbb ktorg ade class.. tp yang aku nk bg tau sesgt, AKU PNT GLER AR!!!

Saturday, January 31, 2009

SUMMARY OF CHAPTER 2 COMPUTING ESSENTIALS

· The internet and the Web
Internet launched in 1969 with ARPANET. Internet is a large network that connects together smaller networks all over the glob. It consists of the actual physical network made up of wires, cables and satellites.

Web introduced in 1992 at the CERN in Switzerland. It is a multimedia interface to the resources available on the Internet. Internet was all text, so the Web made it possible to include graphics, animations, sounds or video.

· The common uses
- Communicating
- Shopping
- Searching
- Entertainment
- Education

· Access
The most common way to access the internet is through an Internet service provider (ISP). The most widely used commercial ISP is:

- NATIONAL SERVICE PROVIDERS
Provide access through telephone or cables lines. Access internet from almost anywhere within country for standard fee without incurring long-distance telephone charges.

- WIRELESS SERVICE PROVIDERS
Not use telephone or cable lines. Internet connection for computer with wireless modems and a wide array of wireless devices.

Connection technologies include dial-up, DSL, cable and wireless modems.

· Browser
Allow to explore the web easily involving from one Web site to another. 3 well-known browsers:
- Mozilla firefox
- Nestcape communication
- Microsoft internet explorer

Some related term are,

URL’s- location or addresses to web resources, 2 parts of URLs are protocol and domain home, top-level domain (TLD) identifies type of organization.

HTML- displays document as a WebPages. Hyperlinks connect to other documents containing related information.

APPLETS- special programs that are typically written in Java.


· Communication
E-mail(electronic mail), transmission of electronic messages. 2 most widely used e-mail programs are Microsoft’s Outlook Express and Mozilla Thunderbird.
Typical e-mail message has 3 basic elements; header, message and signature.

- Header: appears first and includes addresses, subjects and attachments
- Message: short and to the point
- Signature: additional information about the sender

Spam is an unwanted and unsolicited e-mails may include computer virus. Spamblockers are programs that identify and eliminate Spam.

Instant messaging(IM) is an extension of e-mail allows two or more people to contact each other via direct, live communication. Most widely used IM are AOL’s IM, Microsoft’s MSN Messenger and Yahoo Messenger. One limitation is that many instant messaging services do not support communication with other services and to overcome this limitation universal instant messenger programs are created.

Social networking is connecting individuals to one another.
3 basic categories of social networking:
- Reuniting: connect people who have known one another but have lost touch.
- Friend-of-a-friend: bring together two people who do not know one another but share common friend.
- Common interest sites: bring together individuals that share common interest or hobbies.
· Search tools
Search engines: specialized programs assist you in locating information on web and internet. Provides 2 different search approaches:
- Key words search: enter a keyword reflecting the information that you want.
- Directory search: select a category that fits the information that you want.

Metasearch engines: programs that automatically submit your search request to several search engines simultaneously. Metasearch engines receives results, eliminate duplicates, order the hits and provide the edited list to you.

Specialized search engines focus on subject-specific web sites. Potentially save you time by narrowing your search.

4 considerations for evaluating Web site content:
- Authority
- Accuracy
- Objectivity
- Currency


· Electronic commerce(e-commerce)
Buying and selling of goods over the internet. E-commerce provide incentives for both buyers and sellers.

3 basic types of e-commerce:
- Business-to-consumer(B2C)
The fastest growing type of e-commerce. Nearly, every existing corporation in US provides some type of B2C are for online banking, online stock trading and online shopping.

- Consumer-to-consumer e-commerce
Growing popularity of web auctions.2 basic type of web auction site are auction house sites and person-to-person auction sites.

- Security
Single greatest challenge for e-commerce is the development fast, secure and reliable payment methods for purchased goods. 3 basic payment options are check, credit card and digital cash.

· Web utilities
Specialized utilities programs that make using the internet and the Web easier and safer. Typically, applications web-based are owned by individuals and stored by their computer system’s hard disk. to use one of these web-based applications, accessed from a web site, copied the user’s computer memory, and run.

FTP is internet standard for transferring files. The files that is transfer from another computer is called downloading. Copying files from your computer to another computer on the internet by using FTP is called uploading.

Plug-ins are programs that are automatically started and operate as a part of your browser. Many Web site require you to have one or more plug-ins to fully experience their content. Some plug-ins are included in many of today’s browsers, others must be installed.

Filters block access to selected sites. These programs allows parents and organization to block out selected sites and sets time limits.

Internet security suites is collection of utility programs designed to maintain your security and privacy while you are on the web. 2 of the best-known internet security suites are Mc Afee’s Internet security and Symantec’s Norton Internet security.